Annons:
Etiketthusmorsprat
Läst 4155 ggr
Eda
8/1/17, 12:43 PM

Hållbarhet av livsmedel

I tidningen Land kan man läsa om 12 livsmedel som håller i evigheter!
 
Bra att veta tycker jag. Detta skall jag visa för min man som stirrar sig blind på datum och gärna slänger bort mjöl och annat i onödan.

http://www.land.se/mat/12-matvaror-som-haller-i-evigheter/

♿ Blogg om hjälpmedel & aktiviteter vid funktionsnedsättning. www.handikapptips.wordpress.com

👗 Blogg om tips på kläder & handarbeten vid funktionsnedsättning. www.textilochtips.wordpress.com

🌺Bloggarna är ideella, jag säljer inget och har ingen ersättning från butiker.

Annons:
tlover
8/1/17, 12:58 PM
#1

Visste inte ens att folk kollade på bäst före på dessa livsmedel.

Visst tex kryddor smakar mindre efter bäst före, men då tar man helt enkelt mer av dom

Ska man grodda bönor så håller dom inte hur länge som helst däremot

l'm back

Scorpio97
8/2/17, 9:31 AM
#2

Jag kollar sällan bäst före på något livsmedel egentligen. Jag har för vana att lukta, känna och ibland smaka på allt när jag lagar mat och liknande. Så jag litar helt enkelt på att jag kommer märka om något blivit dåligt - sur mjölk eller kött som har blivit dåligt missar man liksom inte :) Jag har dock stålmage, så om något är lite på gränsen går det oftast bra ändå. Syrran har motsatsen till stålmage så hon är lite försiktigare, men hon stirrar sig inte blint på bäst före heller. Fast det brukar vara jag som får smaka först om hon är tveksam, haha. 

Dom i listan tycker jag är ganska självklart att man inte behöver kolla bäst före på.


//Jessie

Halvdansken
9/11/17, 1:27 PM
#3

Har precis gjort slut på ett paket florsocker, som hade sista användningsdatum 2001…
Jag berättade det inte för min man som tror att "bäst före" betyder "giftigt efter".

Hatar cancer och älskar vårlökar.

TatsuOni
9/22/17, 12:55 PM
#4

#3 Jag har bitsocker i skafferiet från när jag gick i gymnasiet. Det används bara när min far är här på kaffe. Så sist tänkte jag hitta ett datum för att visa att han dricker riktigt gammalt socker (ingen av oss bryr oss om bäst före). Det fanns inget bäst före utan stod någonting om att socker håller i en evighet om det förvaras rätt.

Positivt enligt mig att det inte fanns bäst före där, så kanske andra mer "noga" personer inte behöver kasta ett fräscht livsmedel👍


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

[SonjaG]
10/31/17, 8:21 PM
#5

Det där var bra att läsa! Tack för den länken.

Just knäckebröd tycker jag brukar mjukna en aning om det är gammalt. Men inte smaka illa.

En annan sak:  Är bäst-före-datum för obruten förpackning?

Eda
10/31/17, 9:14 PM
#6

Det kan nog vara olika. Ibland står det angivet att obruten/oöppnad förpackning burk etc. håller sig ett visst antal månader men att öppnad håller t.ex. en vecka i kylskåp.

Men dessvärre tycker jag att det är sällsynt att det står angivet hur länge öppnad håller sig!

(Om man kan förvara knäckebröd på varm torr plats brukar det inte mjukna).

♿ Blogg om hjälpmedel & aktiviteter vid funktionsnedsättning. www.handikapptips.wordpress.com

👗 Blogg om tips på kläder & handarbeten vid funktionsnedsättning. www.textilochtips.wordpress.com

🌺Bloggarna är ideella, jag säljer inget och har ingen ersättning från butiker.

Annons:
Honestyisdead
12/25/17, 2:28 PM
#7

#5  Ja det gäller oöppnat

Carmarino
1/2/18, 1:34 PM
#8

Köttfärs hör ju till det som ska vara allra "farligast" att äta efter bäst före-datum. Häromdagen lagade jag köttfärssås på nötfärs med bäst före hösten 2016. Färsen var vakuumförpackad och hade varit fryst sedan jag köpte den.

Den luktade helt okej, men för säkerhets skull gav jag lite till katten för att se om hon ville äta den. Hon blev som tokig och ville ha mer hela tiden. Varken hon eller jag har blivit dåliga, och färsen smakade precis som den ska.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Eda
5/5/20, 10:02 AM
#9

**Angående äggs hållbarhet
**

Min man likt många andra människor tror att de får svår magsjuka om de råkar äta ett ägg som med passerat bäst-före-datum och vägrar köpa ägg som har kort bäst-före-datum! 
”Konsumentråd - Förvara råa ägg i kylskåpet, cirka 4 °C. Då kan de hålla flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat. Information Märkningen av hållbarhetstiden på ägg är idag satt med avseende på bibehållen kvalitet vid lagring i rumstemperatur. Så länge ägg luktar och ser ut som de ska, går de bra att äta. Genom att ta till vara på ätbara ägg efter att bäst-före-datum har passerat kan matsvinnet minska.” 
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2017/riskhanteringsrapport-hallbarhet-vid-forvaring-av-agg-livsmedelsverkets-rapport-nr-25-2017-del-1.pdf

”Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader. Man märker på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras.” https://www.svenskaagg.se/?p=19894

**Jag tycker att de borde skriva på förpackningen: 
****Bäst-före-datum i rumstemperatur………………..
**Respektive Bäst-före-datum i kylskåp………………..

♿ Blogg om hjälpmedel & aktiviteter vid funktionsnedsättning. www.handikapptips.wordpress.com

👗 Blogg om tips på kläder & handarbeten vid funktionsnedsättning. www.textilochtips.wordpress.com

🌺Bloggarna är ideella, jag säljer inget och har ingen ersättning från butiker.

Carmarino
5/5/20, 10:22 AM
#10

Tycker de ska ändra "bäst-före" till märkningen som finns i t.ex. Danmark och Tyskland, d.v.s. "minst hållbar till". Då framgår det att varan kan vara helt okej även efter datumet på förpackningen.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

MonicaLagerquist
6/3/20, 12:34 PM
#11

#10 Håller med. Folk i allmänhet är lite för fega och kastar mat som det inte är något fel på.

Stolt ägare till fem La permer

Carmarino
6/3/20, 2:05 PM
#12

#11 Ja, min fars f.d. fru var otrolig på det. Om det stod en oöppnad paket mjölk i kylen så slängde hon den - fortfarande oöppnad - när den var på sista dagen. Den hade alltså inte ens passerat bäst-före-datumet, och hon luktade inte ens på den. Detta var för många många år sedan, och jag försökte få henne att inse att maten inte blev dålig direkt, men hon vägrade att lyssna.

Konstigt att min far inte protesterade. Om man vill vara snäll kan man säga att han var ekonomisk, men är man ärlig så var han extremt snål. 😉Så det var märkligt att han tolererade att hon "slängde pengar i soporna" på det viset.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Scorpio97
6/3/20, 7:05 PM
#13

#10 Vet du om det gjorts några jämförelser på hur mycket mat det slängs här jämfört med i länder som har "minst hållbar till"? 

Personligen är jag lite tveksam om det verkligen gör så stor skillnad att ändra formuleringen (inte för att jag tror att det skadar heller). Jag tror att folk som slänger mat så fort det är fel datum kommer göra det oavsett hur man formulerar märkningen. Men det kanske är jag som är pessimistisk bara :) Men skulle vara intressant ifall någon har jämfört, och om det i så fall syns skillnad


//Jessie

Annons:
Carmarino
6/4/20, 4:00 AM
#14

#13 Nej, jag tror inte det har gjorts någon sådan undersökning, men det hade varit intressant om någon hade gjort det. Förhoppningsvis förstår folk att en vara inte blir dålig ett visst datum, om det står att något är hållbart till minst det datum som står på förpackningen. Nu verkar många tro att bäst-före betyder oätligt samma datum som står på förpackningen. Har råkat ut för att få livsmedel som varit dåliga flera dagar innan bäst-före-datum. Hållbarheten beror ju på hur varan förvarats. Se även mitt inlägg på Matlust iFokus. 🙂 https://matlust.ifokus.se/discussions/4e5c7f1188f472456e00cd37-bast-fore-datum-hur-noga#6


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

TatsuOni
6/4/20, 4:41 PM
#15

När sambon och jag träffades så kastade han saker när datumet hade passerat. Det har jag lärt honom av med för länge sen och idag luktar och smakar han innan något kastas😃


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Carmarino
6/4/20, 4:43 PM
#16

#15 Bra jobbat! 👍


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Tant Grön
6/29/20, 10:17 AM
#17

På vissa varor som en del drycker och vissa saker i burk står det att det bör förbrukas inom 4 dagar. Ibland så lite som 3 dagar. Finns ju ibland ingen chans att man skall kunna göra av med det så snabbt. Har ibland använt det senare om det luktat och smakat bra, eller fryst det. Hur gör ni med sådana saker?

Scorpio97
6/29/20, 10:37 AM
#18

#17 Jag kollar inte ens hur många dagar det står utan litar på att jag märker om det blir dåligt :) Tycker ändå inte antalet dagar brukar stämma, det brukar hålla längre. Vet jag sen tidigare att just den varan är känslig och har blivit dålig för mig så ser jag till att planera så den äts upp snabbare nästa gång.


//Jessie

Carmarino
6/29/20, 11:11 AM
#19

#17 Brukar också lukta och smaka på dem. Det beror ju rätt mycket på hur de har förvarats. Har varit med om att mjölk från en oöppnad förpackning, som hade flera dagar kvar till bäst-före-datum, var sur.

Förmodligen hade den förvarats för varmt någon gång under transporten och då hjälper det inte att bäst-före-datum är långt ifrån passerat - det går ändå inte att dricka den.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Taggeman
7/6/20, 10:19 AM
#20

#19 Det blir goda pannkakor, ugnspannkaka eller baka på surmjölk går bra.

Har haft gräddfil som har varit ett år i kylen o när man öppnar förpackningen är den som ny. Även yoghurt/fil håller väldigt länge över en månad utan vidare  i obruten förpackning.
Det bästa är att smaka o lukta o se (mögel) om det är ätbart.

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Annons:
Carmarino
7/6/20, 11:44 AM
#21

#20 Jo, jag har hört att det funkar. Testade att göra smör på grädde som blivit gammal och sur. Det luktade verkligen inte gott, men smöret blev ganska bra. Fast det höll inte lika länge som smör gjord på färsk grädde.

Så länge kyl-/fryskedjan är hyfsat obruten hela vägen så håller kylda och frysta livsmedel mycket längre än man tror.

Hittade en påse svarta vinbär längst in i frysen. Minns inte när jag plockade dem, men det är nog minst 4-5 år sedan. De ser fortfarande fina ut, men jag har inte tinat dem och testat om de är ätbara än. Funderar på att göra likör av dem. 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

DesK
7/6/20, 12:45 PM
#22

Som flera säger här i tråden, så håller många livsmedel avsevärt mycket längre än vad som står på förpackningen. Carmarino jag gjorde en massa olika likörer mm efter det långa strömavbrottet efter stormen Gudrun och det var en hel del frukt och bär som hade legat länge i frysen. De blev hur bra som helst🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Carmarino
7/6/20, 3:37 PM
#23

Det låter bra DesK. 👍

Egentligen skulle jag vilja koka saft på vinbären, men jag misstänker att det skulle bli gelé istället, för bären var riktigt solmogna och söta, så de är förmodligen sprängfyllda av pektin. Ska kanske testa att äta dem som de är, eller baka en kaka med dem istället? 🤔


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

DesK
7/6/20, 4:26 PM
#24

Host host mogna bär innehåller mindre pektin än omogna bär

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Carmarino
7/6/20, 5:10 PM
#25

Trodde det var tvärtom. ☺️

Då kanske jag kan koka sylt på dem ändå. 👍


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

DesK
7/6/20, 5:39 PM
#26

Det borde gå bra 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Chinesecrestedlover
8/10/20, 4:14 PM
#27

Brukar inte bry mig så mycket om just bäst före…men med sojamjölk lärde jag mig den hårda vägen att bäst före (i just det fallet) innebär livsfara och dödligt efter, hahaha🤮Hade då en oöppnad sojamjölk som gått ut några dagar-en vecka tidigare eller så och tänkte "äh…" men när jag smakade…så insåg jag omedelbart mitt misstag. Utgången sojamjölk smakar nämligen ruttna bönor🤮, hahaha😂

Annons:
Carmarino
8/10/20, 6:03 PM
#28

Tror att sojamjölk kan smaka ruttna bönor även före utgångsdatum - om den lagrats på fel sätt. 🙂

Får nog kolla min paket med sojamjölk. Den har stått öppnad i kylen några veckor, så jag misstänker att den också förvandlats till ruttna bönor. Tur i alla fall att den inte luktar - fast då hade jag förhoppningsvis kommit ihåg att ta ut den och slänga det som är kvar. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Chinesecrestedlover
8/10/20, 7:09 PM
#29

#28 Möjligen…men detta var en sån där som ej ska/behöver kylförvaras…så det måste i så fall ha varit innan den förpackades (eller om den förvarats tokvarmt kanske🤔…men innan jag fick hem den i så fall). Inte var det gott i alla fall, hahaha😃

Då är nog din mjölk riktigt mogen och fin nu, riklig smak av ruttna bönor…mums😉 Go fika i kväll hör jag😂

Eda
8/11/20, 10:00 AM
#30

Vad man kan göra med 4 liter mjölk.
Nu i Coronatid beställer vi all mat hemskickad. Sist beställde jag i misstag dubbelt med mjölk d.v.s. 4 liter som dessutom hade kort hållbarhetstid! Eftersom min man (likt många andra) tror att man faller död ner efter rekommenderat mjölkdatum fick jag tänka till. Så det blev 4 portioner makaronipudding (½ frös jag in), 4 portioner plättar, hälften sparade jag till följande dag då jag gratinerade dessa två och två i ugnen med champinjonstuvning emellan. Hittade citronfromagepulver, som jag rörde ihop till två personer med apelsinbitar varvat. Bakade sen ett formbröd (två hade jag ingen plats för i frysen) och sista mjölkskvätten frös jag till iskuber. 4 styck av dessa som jag idag mikrade är precis lagom till en stor kopp kaffe. 🌺

♿ Blogg om hjälpmedel & aktiviteter vid funktionsnedsättning. www.handikapptips.wordpress.com

👗 Blogg om tips på kläder & handarbeten vid funktionsnedsättning. www.textilochtips.wordpress.com

🌺Bloggarna är ideella, jag säljer inget och har ingen ersättning från butiker.

Maria
8/11/20, 10:19 AM
#31

#30 Smart🙂

Man kan göra äggost också😉

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Carmarino
8/11/20, 10:21 AM
#32

#29 Aha, läste fel så jag trodde den var öppnad. Missade "o:et" framför "öppnad". 😃

(Har fortfarande inte kollat hur sojamjölken är - glömde det igår också. ☺️)


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
8/11/20, 10:22 AM
#33

#30 Ostkaka brukar kräva ca 4 liter mjölk - om man tycker om det. Fast då måste man förstås ha löpe hemma också, och det är inte så många som har det. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Tant Grön
8/11/20, 1:47 PM
#34

#30 Fantastiskt hur du tog till vara på mjölken. Så mycket mat det blev av den. 🙂

Annons:
Upp till toppen
Annons: