Skura och dona

Tips till fönstertvätten

2014-01-23 19:03 #0 av: Rita-S

Avundas du grannens perfekt tvättade fönster medan du själv inte riktig lyckas med den spegelblanka ytan? Kanske du bara behöver några tipps till hur du enklast tvättar fönstren bra?

Det finns många vis att tvätta fönster, och egentligen finns det i mitt tycke inget direkt rätt/fel här så länge fönstren blir rena. Men detta är det jag själv har kommit fram till som ger mig bästa resultatet. 

Slarva inte! Visst att en liten gnutta vatten och en papperstrasa mer än duger för endast en liten fläck eller så, men skall du ändå fram med hinkar, nal och hela tjallabangen kan du lika gärna göra det ordentlig direkt. 

  • Lägg gärna en handduk i fönsterbrädan, så står det dig friare med att använda vatten när du torker ytan. Och det kommer ändå rinna ner lite när du nalar bort vatten igen. Jag använder en mindre handduk för att torka kanterna på fönstret sen. 
  • Jag använder två hinkar vatten. En med tvålvatten och en med rent vatten, samt två trasor dessutom. Jag tvättar självklart med tvålvatten och "sköljer" fönstren med det rena vattnet sen!
  • Bästa tvålen tycker jag faktisk är diskmedel! Om jag skall tvätta fönstren på utsidan i kylgrader använder jag gärna spolarvätskakonsentrerat, och ofta kan jag använda en liten gnutta i vatten till insidan av fönstren med.
  • I sköljhinken har jag ofta en gnutta ättika, detta ger glans och gör ytan lite mer tålig på skiten sen! 
  • Varinte gniden när du köper en fönsterskrapa. En billig fönsterskrapa har oftast ett dåligare gummi än en dyrare fönsterskrapa, vilket ger ränder och fläckar på fönstren oavsett hur mycket du gnuggar och drar med fönsterskrapan. Kosta gärna på dig pengarna att köpa en ordentlig fönsterskrapa direkt, de räcker ju faktisk i åratal om man sköter dem väl och en dyrare fönsterskrapa kan man även ofta byta gummi på. Hur vet du då om fönsterskrapan är bra eller dålig? Dess hårdare gummit är, dess sämre är kvaliteten. Den skall vara mjuk och fin, utan sprickor.
  • Vill du ha en riktig fin yta efter att ha tvättat och sköljt med ättika, kan du polera ytan med tidningspapper! Det får inte vara glansat papper utan poröst och obehandlat yta. De få ränder som råkar bli av oss som inte är proffs försvinner direkt.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2014-02-06 19:20 #1 av: catr.ruds

Det fungerar även med lök och tidningspapper. Lök är inget jag själv har använt men det blir väldigt rent med det.

Anmäl
2014-02-06 22:28 #2 av: [Mustangcab]

Utomhus använder vi Tomteskur på våra  fönster så ni förstår att de behöver tvättas när det väl görs. Inomhus diskmedel och allduk samt fönsterraka på bägge sidor om fönstren.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2014-02-07 14:40 #3 av: Gasoline

#1 Just tidningspapper har jag hört ska vara väldigt effektivt att torka av med när man putsar fönster och speglar, det ska tydligen inte ge några ränder eller liknande.

Anmäl
2014-02-08 19:35 #4 av: Maria

Hos oss är det alltid min man som tvättar fönstren.

Han använder Yes och en "riktig" fönsterskrapa. De billigare sorterna är inte alltid så bra.

Han avslutar alltid med tidningspapper.

/Maria

 

Anmäl
2014-02-09 19:27 #5 av: Ulla

Så gär jag också. Det allra sämsta man kan använda är försterputsmedel. Det blir alltid ränder när jag tar det.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2014-02-23 12:28 #6 av: [MinouW]

Kniper det så funkar Cillit Bang också. Jag är ju inte världsbäst på att tvätta fönster ofta och vid en flytt var det endast det som fanns kvar tillsammans med några trasor och sopborste och skyffel. Så rena fönstren blev Skämtar Det löste ett problem just då.

Anmäl
2014-03-01 10:36 #7 av: Åsa S

För mig funkar det bäst när jag sprutar fönsterputs och sedan torkar bort med kaffefilter då brukar det inte bli ränder

Anmäl
2014-03-01 19:47 #8 av: Magi-cat

Städexperten i TV4 sade angående tidningspapper att förr fungerade det, men inte nu. Detta beroende på att trycksvärtan tidigare innehöll bly vilket det inte gör nu längre.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2014-03-01 20:21 #9 av: Gasoline

#8 där ser man :-o

Anmäl
2014-03-04 18:27 #10 av: Candela

Jag brukar putsa med fönsterputs på sprayflaska och en riktigt bra microfiber-duk. Då blir det inte ränder eller fläckar. Tar dock lite tid, men jag har så dålig erfarenhet av fönsterskrapor.. Gapskrattar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.