Skura och dona

Stearin.. ånej! Romantikens baksida.

2014-02-18 11:06 #0 av: Rita-S

Har vi inte alla upplevt det? Vi myser ner oss med värmeljus, talgljus eller stearinljus, och har romantisk och mysigt som bara det.. tills vi skall städa upp dagen efter. Stearin överallt... ett litet drag, och stearinet droppar överallt. Hur katten blir vi av med det?


Oftast hittar vi fläckarna på dukar och annat som vi iaf kan ta bort från ytan. Stora klumpar blir du lättast av med vid att lägga tekstilen i frysen så det blir genomfryst, sen kan du pillra bort stearinet rätt enkelt. Men fläcken som finns kvar då?

Bild lånat av Gasoline

Gammalt husmorsknep är bakplåtspapper utan oljad yta, kreppapper, tidningspapper (OBS inte på ljusa tekstilier!!) eller torkpapper utan färg. Lägg papper på var sin sida av fläcken och tryck strykjärnet på. Flytta på papper eftersom det drar åt sig fettet från fläcken tills det inte ens kommet ett uns med fett från fläcken.

Sen är den redo för fläckbehandling. Blöta fläcken i vanligt diskmedelsvatten eller låt hela duken ligga i blöt några timmar innan du tvättar på högsta temperatur som tekstilen tål. Du kan med fördel gnugga in lite champoo för fett hår på fläcken innan tvätten!

 

 Text: Rita-S
Bild: Gasoline

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2014-02-23 19:16 #1 av: Gasoline

Tack för artikeln Glad

Såg på "How clean is your house" om tipset med att stryka bort stearinet, där använde dom handdukar på varsin sida pappret. Dvs handduk, papper, textilen, papper och handduk. Om det blir någon skillnad vet jag ej, men det är nog förmodligen för att det inte ska bli alldeles för varm?

Anmäl
2014-02-26 12:00 #2 av: Snovit79

Jag använder kaffefilter eller hushållspapper. 

Anmäl
2014-02-26 13:34 #3 av: Ria74

Jag har väldigt sällan stearinljus tända pga nyfiken katt. Men det är bra att veta :)

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.