Övrigt

5 tips till ett renare kök

2015-02-10 11:41 #0 av: Rita-S

Vissa rum i huset klottrar det till sig utan att man riktig fattar hur det händer, och det gör det ju svårare att hålla rent. Här har jag 5 snabba tips man fortlöpande följer för ett lite mindre klottrigt kök!

Vissa rum känns ju dessutom mer viktig att hålla rena och prydliga. Vem vill väl göra mat i ett smutsigt kök?

 1. Undvik att ha massor med grejer på köksbänkarna! 
  Massor med saker på köksbänken samlar flott och fett, damm och smuts, och gör det svårt att hålla rent. Ha dina köksgrejer i köksskåpen, så undviker du att behöva tvätta detta stup i kvarten! Mycket enklare att hålla rent under vardagen, och du har plats att göra din mat. 
 2. Håll kylen ren!
  Undvik att spara all mat och sedan glömma det, det är en bakteriegömma till tusen. Om du spar maten, ät den! Perfekt lat mat för dig dagen efter, men om du vet du inte kommer äta samma kväll, frys ner det i stället så att du kan ta upp nån annan gång. Och du? En halv rå lök drar åt sig bakterier som tusan, undvik att äta den bara. 
 3. Undvik att samla upp disken i diskhon. Diska regelbundet eller stoppa i diskmaskinen, även detta drar åt sig flugor och bakterier. Och du? Om du trodde din diskho är det renaste stället i köket tar du fel. Det är faktisk det smutsigaste stället förutom din disktrasa. Trasor att torka disk med bör bytas efter varje disk, samma med disktrasan, varje dag helst. Med mindre du duschar disktrasan i desinficerande tvål när du använt den förstås. Använd desinfektion på diskbänken och i diskhon en gång om dagen med!
 4. Låt inte smulor och matrester ligga kvar på köksgolvet. Ha en sop i beredskap och sopa upp efter dig, så undviker du bakteriegömmor som tränger in sig mellan basen på diskbänken och golvet. 
 5. Spisen negligeras rätt ofta. Du borde dra fram den och göra rent bak och under den rätt ofta och inte bara göra ren spishällen. Jag gör det en gång om månaden, fast jag nog kanske borde göra det varje vecka. Och glöm inte att även handtagen blir smutsigt med bakterier och grejs. Tvätta av ugnen regelbundet med desinficerande medel även på handtagen!

   //Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
   Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

   Anmäl
   2015-02-11 15:11 #1 av: [Tuulikki]

   Jättebra tips. Ettan är särskilt viktig för mig och min sambo som bor i en liten stuga med kokvrå. Man kan helt enkelt inte ha massa saker framme. Ser städat ut jämt, då vi måste se till att städa undan varje dag för att inte belamra köket :)

   ↠ Just keep swimming ↠ 

   Anmäl
   2017-02-10 12:30 #2 av: DrottiskaV

   Superbra tips. Jag ska kopiera och skriva ut listan och hänga på kylen. =)

   Anmäl
   2017-02-13 16:23 #3 av: TatsuOni

   Ett till tips är att om du har spisknappar som dom på bilden så går det att ta bort och hand/maskindiska domGlad Det är enklare och så får man bort allt klet som rinner in bakom dom.

   Ta tag och dra. Är de svåra att lossa så kan du försiktigt hjälpa till med en kniv/skruvmejsel.

   Värd för hår. Medarbetare på te.

   Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

   Anmäl
   2017-03-01 16:33 #4 av: Sweelin

   Kanon! Bra tips

   Anmäl
   2017-03-27 16:15 #5 av: Rivo

   Riktigt bra tips!

   Anmäl
   2017-03-27 16:15 #6 av: Devya

   #3 Det finns en risk med att de i slutändan bara vill falla av. Har stött på ett hem, där jag städar, där de där knopparna vill bara falla av. De har alltså blivit lite misshandlade,dock inte av mig! 

   Anmäl
   2017-03-27 18:32 #7 av: TatsuOni

   #6 Det är säkert möjligt, men jag har aldrig stött på det problemet självGlad

   Värd för hår. Medarbetare på te.

   Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

   Anmäl

   Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.