Övrigt

Svenska äpplen

2016-10-03 12:10 #0 av: DesK

Ingen vet med säkerhet hur länge vi har odlat äpplen i Sverige. Fynd från Östergötland visar att det växte vildäpplen i Sverige under yngre stenåldern. Det finns äppelträd i nästan hela landet, men till de norra delarna av Sverige kom de rätt sent. Det var främst klostren, slotten, prästerna, adeln och soldaterna som spred äppelodlingen i vårt land. Alla plantskolor har äppelträd i sitt sortiment. Om inte just det träd som du vill ha finns hemma brukar man kunna beställa det. Svenska äpplen har tunt skal, härlig arom och gott kött.

äppelträd Aroma


Lite om äppelbotanik
Äppelträdet hör till familjen Rosacea, de rosblommiga, släktet heter Malus. Malus silvestris = den europeiska vildapeln och Malus pumila = den asiatiska sötapeln. Båda dessa och fler antas ha gett upphov till våra odlade äppelsorter. Det finns fortfarande vildapel i Sverige, dessa äpplen är mycket sura men ger god gelé och gott vin. Vi hittar också då och då I våra skogar och marker vildväxande äppelträd som kommit till genom att en äppelkärna har grott och börjat växa. Denna typ av träd kallas vildstammar eftersom en äppelkärna aldrig ger upphov till modersorten. Äppelträden som vi köper idag består av en grundstam med en inympad äppelsort. Familjeträd uppstår när man senare ympar in 1-3 sorter på den första ympen. Äppelblomman har 5 stora, runda och rosavita kronblad och små gröna foderblad, ståndare och pistill med 5 märken.

Eva med äpple

Äpplen i konst och litteratur 
I såväl konst som litteratur förekommer äpplen ofta. Alla vet vi väl att det bibliska kunskapens träd bar just äpplen. Otaliga är de målningar där äpplen spelar en mer eller mindre framträdande roll. Även många moderna konstnärer har med äpplen i sina konstverk. Äpplets vackra form och färg gör det till ett vackert inslag i konstverk och i våra hem. 
I litteraturen minns nog många av oss berättelsen av Vilhelm Moberg om Karl-Oskar och Kristina, som planterar kärnor från småländska äpplen i Amerika och Kristina som dör med ett äpple i handen. Dock vilseleder Moberg oss när han skriver att det är ett astrakanäpple, se stycket ovan. I vårt äldsta nordiska diktverk Eddan, nämns äpplen i sagan om Iduns äpplen och Skirnesmål. Moa Martinssons debutroman hette Kvinnor och äppelträd. Ja listan skulle kunna göras lång över såväl svenska som utländska författare som uttrycker sin kärlek till denna underbara frukt.

Slarvig äppelkaka

Äpplen i mat och bak 
Äpplet är en mångsidig frukt som kan användas till matlagning, bakning, vin- och starksprit. Äppelfläsk, äppelrulader, ciderskinka, äppelkål, äppelchutney, waldorfsallad, sillsallad, äppelmos, äppelkompott, äppelgelé, äppelpaj, äppelkaka, toscaäpplen, apfelstrudel, Tarte Tatin, änglamat, äppelmuffins, äppelbeignets, äppelglögg, äppelbål och mycket mer kan vi njuta av och göra själva. Det är trevligt att göra egna äppelinläggningar att ge bort till jul eller andra högtidsdagar. Om du har en någorlunda sval matkällare kan du förvara en hel del äppelsorter rätt länge i denna. På så vis kan du njuta av dina egna äpplen långt efter att skördesäsongen är över.

Äpplen i skål


Några av mina svenska favoritäpplen 

Aroma, sorten är en korsning mellan Ingrid Marie och Filippa, som gjordes på Balsgård 1947. Det är ett mycket gott och hållbart äpple. 
Cox Orange är ett renetteäpple med fast tungt kött och en speciell arom. Då äpplet mognar sent passar det bäst att odla i södra delen av landet. Äpplet har god hållbarhet, därför förknippar många detta äpple med jul.
Gravensteiner är ett mångsidigt äpple med en härlig arom, sött saftigt ganska fast kött. I likhet med Cox Orange kan det endast odlas med framgång I landets södra delar.
Gyllenkroks Astrakan är ett härdigt anspråkslöst träd som tidigt börjar bära frukt. Köttet är fint, ljust, saftigt och med en härlig arom.
Maglemer är ett mycket gott äpple med vitt, fint, sött och saftigt kött och lång hållbarhet. Sannolikt härstammar det från Danmark.
Oranie är ett härdigt och gott äpple som tyvärr har benägenhet att drabbas av skorv och grentorka. Köttet är fint, gulvitt, mycket saftigt och med fin arom.
Signe Tillisch kommer urprungligen från Danmark och är ett gott saftigt äpple med löst kött och fin arom. Tyvärr angrips det lätt av skorv.

Transparente Blanche är ett härdigt och anspråkslöst träd som bär frukt mycket tidigt. Äpplena är goda att äta men har mycket dålig hållbarhet De passar bra till mos och kompott
Åkerö är mitt absoluta favoritäpple och en av våra äldsta äppelsorter. Moderträdet från 1700-talet lär ännu stå kvar på Åkerö säteri I Södermanland.Trädet är härdigt och friskt, men bär frukt sent. Köttet är grovt, fast, saftigt, vitgult och mycket aromatiskt. Äpplet har god hållbarhet och är allsidigt och användbart. Jag äter det mycket gärna dagligen när jag har tillgång till det.

Det finns inga äpplen som växer i zon 7, men Antonovka, Charlmaskoi, Rescue, Särsö och Farmors juläpple är några sorter som kan odlas i zon 5-6.

Aroma på trädKälla utöver egna erfarenheter är: Äppelboken av Görel Kristina Näslund Förlag Rabén&Sjögren 1985
Tack till Gunilla Rasmusson, för målningen av Eva med äpple i handen, den är målad med olja på duk!  Övriga bilder har jag fotograferat.

Désirée

Anmäl
2016-10-03 12:15 #1 av: VSK

Vilken bra artikel om äpplen. GladTummen upp

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2016-10-03 12:17 #2 av: DesK

Tack, den finns inne på Matlust också, men jag tycker att den passar här ocksåGlad

Désirée

Anmäl
2016-10-03 12:25 #3 av: VSK

Glad

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2016-10-05 11:15 #4 av: Eda

Jättebra artikel!
Åkerö är också min absoluta favorit, men kan vara svårt att få tag på!

Handikapptips har tips på hjälpmedel & aktiviteterKLICKA HÄR
👗Textilochtips har tips på kläder & handarbeten vid rörelsehinder.  KLICKA  HÄR  

 Bloggarna är ideella och har ingen ersättning från butiker.  - Gilla gärna! 🌺

Anmäl
2016-10-05 13:13 #5 av: DesK

Tack  Eda! GladDe flesta plantskolor ska kunna ta hem alla sorter. Numera finns det ett åkeröträd som visst ska ge frukt tidigare, funderar faktiskt på att beställa ett sånt träd. 

Désirée

Anmäl
2016-10-05 16:06 #6 av: Eda

Tack för svaret!
Men nu är det så att jag bara har två balkonger, så jag tänkte snarast på att Åkeröäpplen är svåra att hitta i butiker.
Jag försökte för några år sedan med att odla stamäpplen på balkongen. År ett fick jag ett äpple, år två fick jag två äpplen och år tre dog trädet, så de blev ganska dyra äpplen, men det var roligt så länge det varade!

Handikapptips har tips på hjälpmedel & aktiviteterKLICKA HÄR
👗Textilochtips har tips på kläder & handarbeten vid rörelsehinder.  KLICKA  HÄR  

 Bloggarna är ideella och har ingen ersättning från butiker.  - Gilla gärna! 🌺

Anmäl
2016-10-24 12:52 #7 av: Fridaaaa

Svenska äpplen är så gott :D

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2016-10-24 15:59 #8 av: Omorika

Äppelträd är oftast härdigare än vad man säger. Hos mig växer Säftaholm, Åkerö, Transparent blanch, Astrakan gyllenkrok, Röd kanel och Silva fint i zon 6. De flesta har jag ympat själv och är därför fortsatt unga men Säfstaholm och Röd kanel har börjat ge frukt och Transparent blanch är gammalt och dignar av frukt varje år.

Har också gjort försök på Gravenstiener (zon 3) och Birgit Bonnier (zon 4). Gravenstiener lever men inte länge till men Birgit bonnier har jag stora förhoppningarpå.

Så tror säkert man kan ha äpplen uppe i zon 8 om man bara har rätt läge och sort. Det viktiga är att välja tidiga sorter på A2 grundstam så de på bäst sätt kan tillvarata den korta men intensiva växtperioden.

Jag brukar iaf säga att det är alltid värt att testa.

Anmäl
2016-10-24 18:14 #9 av: DesK

#6 Det är nog jättesvårt att odla äppelträd i kruka, tyvärr!

#8 Åh, vad roligt att läsa! Den här artikeln skrev jag ursprungligen till Matlust och då var det en person som bestämt hävdade att det inte går att odla äppelträd längst upp i norr. Så jätteroligt att du berättar detta för oss!Glad

Désirée

Anmäl