Husmorsprat

Mjuka sängkläder?

2017-03-15 21:58 #0 av: Lexie82

Hur får man sängkläder så där mjuka och lena som bara gamla urtvättade sängkläder verkar va? Samma sak varje gång jag köper nya sängkläder. De verkar lena tills efter första tvätten. Vad gör jag för fel?

Jag har nu mest gamla påslakan och örngott som jag snott av mamma, för det är bara de som är sådär mjuka och lena som jag vill ha dem, men de börjar bli jäkligt utslitna.

Så, hur gör jag för att få lena och mjuka sängkläder utan att behöva köpa begagnat?

Anmäl
2017-03-15 22:10 #1 av: Tjeja

 använd mjukgörande sköljmedel när du tvättar. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-03-15 23:37 #2 av: Lexie82

Jag gör det. Och torktumlar. Och tvättar i 90 grader för att liksom slita så mycket som möjligt på tyget..

Anmäl
2017-03-15 23:40 #3 av: Tjeja

Själv gillar jag att mangla lakanen. Då blir de lenare tycker jag. Värt att prova för dig kanske? 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-03-30 22:41 #4 av: Grodan

Syr sängkläder av gamla flanellskjortor? *haha*

(jag har flanellsängkläder på vintern... alltid varmt att krypa i säng oavsett hur kallt det är)

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-03-31 09:30 #5 av: DesK

Menar du sängkläder eller menar du sänglinne? Sängkläder är allt som du har i din säng, täcken, kuddar, bäddmadrasser. Sänglinne eller lakan är det du trär på sängkläderna, dvs lakan.

Sannolikt köper du blandmaterial och för låg kvalitet. För att lakan ska kännas mjuka, måste de vara tillverkade av enbart bomull, siden eller lin. Sedan spelar även det sätt som de har vävts på in. Det bör vara långa fiber, som någon sa i en annan tråd och t ex damastvävning ger mjuka och fina lakan, särskilt när de har tvättats några gånger. Lin är det som tar längst tid att få mjukt, men när det väl blivit mjukt, så är det underbart.  Testa att använda ättika istället för skjöljmedel också, det ger betydligt mjukare tvätt och bättre bevarande av färger. Tänk också på att bomull oftast är rejält smutsigt /fullt med kemikalier vid köp, så all bomull bör tvättas minst en gång på minst 60 grader och gärna torktumlas innan första användning. (Detta gäller även för kläder i bomull.)

Désirée

Anmäl
2017-03-31 14:08 #6 av: Spectabile

#5 När du nämner det där med kemikalier i lakan så kommer jag att tänka på en gång när vi köpt nya set med lakan. Det var påslakan, underlakan o örngott. Vi bäddade med dom otvättade o vad hände? Jo, någon gång under natten vaknade jag av att det kliades över hela kroppen, i mitt trötta tillstånd förstod jag ändå att det berodde på de nya lakan vi bäddat med. Så jag steg upp o rev bort allt, sen lade jag mig direkt på madrassen o täcket över o fortsatte sova som en stock Glad Min bättre hälft hade inte ont av det. Sen dess tvättas här alltid nya lakan före användning, gärna två gånger

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.