Husmorsprat

Vitlök

2018-03-22 22:51 #0 av: _Fisken

Fel grupp/sida kanske men...
Jag kör mina vitlöksklyftor I matimixer så de blir som mos. Har i lite vatten när jag mosar.
Sen har jag moset i glasburk med lock. Moset blir grönt efter ett tag men är utmärkt att ha i grytor o sånt.
Lata jag skalar inte klyftorna heller. Allt försvinner I moset. :-)

Anmäl
2018-03-22 22:59 #1 av: Huygens

inte skala.... arghhh....

Jag skruvar min vitlökar som en sån där godis, twist, så går skalet bort, nästan. :)

Har skalet något extra nyttigt i sej?


Anmäl
2018-03-23 05:23 #2 av: _Fisken

"...arghhh...".   He he. Så där sa sambon också. :-)  Jag garanterar att hon inte märker nåt på maträtterna.

Jag tror inte skalet har nåt nyttigt i sig. Gör nog varken från eller till om det mixas med. 
Anmäl
2018-03-23 10:01 #3 av: Huygens

För mej är det viktigt att skära bort dom små rotstumparna, för då kan jag se om vitlöken är rutten invändigt (svart). Ovanligt, men det smakar hemskt att stoppa en svart rutten vitlök i munnen.


Anmäl
2018-03-23 10:06 #4 av: Tant Grön

#2 skalet kanske ger lite extra fibrer Glad

Anmäl
2018-03-23 18:01 #5 av: _Fisken

Det är som med morötter. Tvätta av dem ska väl räcka tycker jag. Försvinner mkt mat när de skalas. 

Nu är vitlöksmoset riktigt grönt....

Anmäl
2018-03-23 18:10 #6 av: Tant Grön

Grönt  Förskräckt

Anmäl
2018-03-23 18:18 #7 av: _Fisken

Det borde väl du gilla? :-)
Det blir väl nån oxidering men är smakrikt och starkt.

Anmäl
2018-03-23 18:38 #8 av: Tant Grön

Tänkte mögel.

Anmäl
2018-03-23 18:55 #9 av: Huygens

Nya friska gröna lökar?


Anmäl
2018-03-24 18:36 #10 av: Sammet1

Det är svavlet i vitlöken som reagerar med koppar, så det bildas kopparsulfat som kan ha en blå/grön nyans. Det är helt ofarligt.

Ju mer omogen vitlöken är, desto lättare har den att bli blå/grön, eftersom de unga lökarna har mer av det enzym som bryter ner svavlet till en form som kan reagera med kopparen. 

Anmäl
2018-03-25 06:14 #11 av: _Fisken

Tack för informationen. Ja. Gröna färgen har ju nån koppling till koppar. Även tunt guld. :-)

Var kommer kopparen ifrån? Jag har inte vitlöken i koppar. Möjligtvis knivarna i köksmixern men de är ju blanka.

Anmäl
2018-03-25 11:34 #12 av: Sammet1

Vattnet? Kopparrör? 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.