Huskurer

Hjälp med gjutjärnsstekpanna

2018-10-10 08:37 #0 av: Tant Grön

Råkade bränna min gjutjärnsstekpanna. Hade mycket olja i den som brände fast till ett svart klet. Tror någon den går att rädda? Har försökt torka ur men det sitter väldigt fast.

Anmäl
2018-10-10 08:40 #1 av: MonicaLagerquist

Jag skulle göra ren den med hett vatten och diskmedel ev svinto och sen olja in den och ställa den i ungen så att oljan tränger in i pannan igen.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-10-10 08:43 #2 av: Tant Grön

Det sitter så hårt fast, så hett vatten och diskmedel hjälper inte. Tror inte svinto skulle hjälpa heller. 

Anmäl
2018-10-10 08:57 #3 av: MonicaLagerquist

Dremmel?

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-10-10 08:58 #4 av: Gronstedt

Om du vill kan du prova att koka ur den och olja igen, men annars är det bara att bränna in det. Skrapa bort det som eventuellt går med en trubbig kniv. Låt pannan stå i på plattan eller i ugnen, så varmt att oljan precis börjar ryka, tills kletet förvandlats till en jämn beläggning.

Anmäl
2018-10-10 09:06 #5 av: Tant Grön

#3 Har ingen Dremmel.

#4 Kan ju försöka värma med olja och skrapa när den är varm. Hoppas det inte börjar brinna bara. Oberörd

Anmäl
2018-10-10 09:10 #6 av: kattöga

Jag tror absolut att det går att rädda grytan!

Du kan prova med att hälla på mycket bikarbonat. Hälla på ren ättika och sen sprida ut den fräsande vätskan med en diskborste, svamp eller dylikt. Låt stå ett tag och häll sedan hett vatten i grytan så att det täcker den "brända ytan" som du vill ta bort. Låt stå ett tag till och diska ur med antingen enbart varmt vatten eller med bikarbonat, ättika och vatten igen. 
Kanske får du prova några gånger till. Sen smörjer du in med fett igen.

Annars gör som föreslagits här i tråden, skrapa bort med kniv, gnugga med svinto eller stålborste

Din gryta kommer nog bara att bli bättre av att du bränt in olja!

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2018-10-10 09:13 #7 av: Tant Grön

#6 Det tror jag att jag skall prova först. Tummen upp

Anmäl
2018-10-10 09:46 #8 av: kattöga

Hoppas det funkar!
Diskmedel eller det medel som oftast finns i svinto (eller det kanske inte finns nå't medel i dem numera? Har inte använt det sen jag var tonåring...) skulle jag undvika så länge det går... Jag diskar alltid vår gjutjärnsgryta med bikarbonat och ättika (+vatten).

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2018-10-10 20:22 #9 av: DesK

Instämmer helt med kattöga #8

Désirée

Anmäl
2018-10-11 10:08 #10 av: Niklas

Jag är övertygad om att det går att få ordning på den även om det är lite jobb. Olja är brännbart, som du ju har märkt, så det går sannolikt att bränna upp den med tillräcklig värme. Om inget annat fungerar skulle jag prova att ställa den på en riktigt het grill utomhus och låta oljan förkolna och bli aska. Jag kan inte tänka mig att det inte skulle gå, men det kan behöva vara riktigt hett. När all beläggning är borta borde du kunna fetta in den så som andra har föreslagit här. Var försiktig om du skrapar den med stålverktyg så du inte repar botten. Jag skulle hellre använda något brett, som ett stämjärn, än en skruvmejsel eller syl.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Ta med iFokus på semestern. Ny app för iOS och Android.

Anmäl
2018-10-11 10:09 #11 av: Niklas

Prata annars med tillverkaren. De kan säkert säga vad som är bästa sättet att rädda pannan.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Ta med iFokus på semestern. Ny app för iOS och Android.

Anmäl
2018-10-11 10:25 #12 av: Tant Grön

Bränna ur den på en grill, låter som om det skulle fungera. Hammare och stämjärn får nog vara. Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.