Råkade bränna min gjutjärnsstekpanna. Hade mycket olja i den som brände fast till ett svart klet. Tror någon den går att rädda? Har försökt torka ur men det sitter väldigt fast.
Om du vill kan du prova att koka ur den och olja igen, men annars är det bara att bränna in det. Skrapa bort det som eventuellt går med en trubbig kniv. Låt pannan stå i på plattan eller i ugnen, så varmt att oljan precis börjar ryka, tills kletet förvandlats till en jämn beläggning.
Du kan prova med att hälla på mycket bikarbonat. Hälla på ren ättika och sen sprida ut den fräsande vätskan med en diskborste, svamp eller dylikt. Låt stå ett tag och häll sedan hett vatten i grytan så att det täcker den "brända ytan" som du vill ta bort. Låt stå ett tag till och diska ur med antingen enbart varmt vatten eller med bikarbonat, ättika och vatten igen. Kanske får du prova några gånger till. Sen smörjer du in med fett igen.
Annars gör som föreslagits här i tråden, skrapa bort med kniv, gnugga med svinto eller stålborste
Din gryta kommer nog bara att bli bättre av att du bränt in olja!
Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott! / Catta-Y
Hoppas det funkar! Diskmedel eller det medel som oftast finns i svinto (eller det kanske inte finns nå't medel i dem numera? Har inte använt det sen jag var tonåring...) skulle jag undvika så länge det går... Jag diskar alltid vår gjutjärnsgryta med bikarbonat och ättika (+vatten).
Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott! / Catta-Y
Jag är övertygad om att det går att få ordning på den även om det är lite jobb. Olja är brännbart, som du ju har märkt, så det går sannolikt att bränna upp den med tillräcklig värme. Om inget annat fungerar skulle jag prova att ställa den på en riktigt het grill utomhus och låta oljan förkolna och bli aska. Jag kan inte tänka mig att det inte skulle gå, men det kan behöva vara riktigt hett. När all beläggning är borta borde du kunna fetta in den så som andra har föreslagit här. Var försiktig om du skrapar den med stålverktyg så du inte repar botten. Jag skulle hellre använda något brett, som ett stämjärn, än en skruvmejsel eller syl.
Man kan också hälla i vatten i grytan och låta det koka en längre tid. För att det inbrända fettet ska lösas upp av det kokande vattnet.
Eller smörja in grytan i mycket fett, låta grytan stå i ett dygn, sen ha i mer fett och ställa grytan på varm platta, eller in i ugnen, och låta fettet och puttra och "röka ur" (det kan osa en del) grytan. Diska ur grytan i varmt vatten med diskborste. Torka den på varm platta. Och till slut smörja in den med fett igen. Fett ska tydligen lösa upp det inbrända fettet.
Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott! / Catta-Y
#6 Hittade den här gamla tråden. Gjorde som kattöga beskrev och det fungerade hur bra som helst. Kletet som var som tjära frättes bort och det var bara att olja in den. Väldigt bra tips.
Minns inte, men det var inte så länge. Max ett par minuter innan jag hällde på kokande vatten. Sedan stod den nog ca 5 minuter. Gjorde om detta en gång till.
Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.