Huskurer

Bekämpa malfjäril

2019-08-09 20:34 #0 av: GuineaGirl

Har upptäckt malfjäril i ett klädskåp med mestadels lakan, handdukar och bonader. Klädesmalen verkar ha kommit dit med en begagnad röllakanmatta i ull, som jag skaffade för en tid sedan. Undrar därför hur man bäst bekämpar detta?

Tanken är nu att jag ska tvätta det som går (handdukar, lakan) i minst 60 grader, och frysa resten (bonader, röllakanmattan) i några dagar. För att ta kål på malen.

Men hur ska man rengöra själva klädskåpet, för att även få bort eventuella larver och ägg? Räcker det att dammsuga och sedan tvätta med diskmedel eller såpa? Eller bör man även spreja det tömda skåpet med något insektsmedel, till exempel Radar / Kvitt mot flygande insekter? Hur lång tid efter att man sprejat kan man i sådana fall lägga tillbaka handdukar och lakan, utan att de riskerar att bli inpyrda med något giftigt medel från sprejen som man sedan får på sig från handdukarna/lakanen?

Finns det ytterligare något man kan göra?

Tacksam för alla tips. Känns som en mardröm att ha larver i klädskåpet.

Anmäl
2019-08-12 19:08 #1 av: ApanAnn

Värmebehandling är säkrare än frysning. I en vanlig frys blir det inte kallt nog hela vägen genom textilierna. Bastu, ugn eller släng in allt i bilen en solig dag.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.